Hoe je uit een relatie komt waarbinnen je misbruikt wordt

Huiselijk geweld binnen een relatie

Waarom gaat ze niet gewoon weg? Het is de vraag die veel mensen zich stellen als ze erachter komen dat een vrouw misbruikt wordt binnen een relatie. Maar als je in een relatie zit met misbruik en huiselijk geweld, weet je dat het niet zo eenvoudig is. Het beëindigen van een belangrijke relatie is nooit gemakkelijk. Het is nog moeilijker als je geïsoleerd bent van je familie en vrienden, psychologisch in elkaar geslagen, financieel gecontroleerd en fysiek bedreigd wordt.

Als je probeert te beslissen of je blijft of vertrekt, kun je je verward, onzeker, bang en gescheurd voelen. Misschien hoop je nog steeds dat je situatie zal veranderen of ben je bang voor hoe je partner zal reageren als hij ontdekt dat je probeert te vertrekken. Het ene moment wil je wanhopig wegkomen, en het volgende moment wil je je vasthouden aan de relatie. Misschien geef je jezelf zelfs de schuld voor het misbruik of voel je je zwak en beschaamd omdat je ondanks dat toch bent gebleven. Laat je niet vangen door schuld of zelfverwijt. Het enige dat telt is je veiligheid.

Als je misbruikt wordt, onthoud dan:

 • Het is niet jouw schuld dat je wordt misbruikt of mishandeld.
 • jij bent niet de oorzaak van het misbruik van jouw partner.
 • Je verdient het om met respect behandeld te worden.
 • Je verdient een veilig en gelukkig leven.
 • Jouw kinderen verdienen een veilig en gelukkig leven.
 • Je bent niet alleen. Er zijn mensen die er zijn om je te helpen.

De beslissing nemen om een relatie met misbruik te stoppen

Als je voor de beslissing staat om de misbruikte relatie te beëindigen of te proberen deze te redden, houd dan rekening met de volgende zaken:

Als je hoopt dat je mishandelende partner zal veranderen…. Het misbruik zal waarschijnlijk blijven gebeuren. Mishandelaars hebben diepe emotionele en psychologische problemen. Hoewel verandering niet onmogelijk is, is het niet snel of gemakkelijk. En verandering kan alleen gebeuren als je mishandelaar de volledige verantwoordelijkheid voor zijn gedrag neemt, professionele behandeling zoekt en stopt met jou de schuld te geven, zijn ongelukkige jeugd, stress, werk, zijn drinken of zijn humeur.

Als je denkt dat je jouw misbruiker kunt helpen…. Het is niet meer dan normaal dat u uw partner wilt helpen. U denkt misschien dat u de enige bent die hem begrijpt of dat het uw verantwoordelijkheid is om zijn problemen op te lossen. Maar de waarheid is dat door te blijven en herhaaldelijk misbruik te accepteren, je het gedrag versterkt en mogelijk maakt. In plaats van je misbruiker te helpen, zet je het probleem voort.

Als je partner heeft beloofd om het misbruik te stoppen…. Als de mishandelaars de gevolgen ervan onder ogen zien, smeken ze vaak om vergeving en beloven ze om te veranderen. Ze kunnen zelfs menen wat ze op dit moment zeggen, maar hun werkelijke doel is om de controle te behouden en te voorkomen dat je weggaat. Meestal keren ze snel terug naar hun beledigende gedrag als je ze vergeven hebt en ze zijn niet langer bang dat je weggaat.

Als je partner in counseling of een programma voor mishandelaars zit…. Zelfs als je partner in counseling zit, is er geen garantie dat hij zal veranderen. Veel mishandelaars die door de counseling heengaan, blijven gewelddadig, mishandelend en controlerend. Als je partner is gestopt met het minimaliseren van het probleem of het maken van excuses, is dat een goed teken. Maar je moet nog steeds je beslissing nemen op basis van wie hij nu is, niet de man die je hoopt dat hij zal worden.

Als je je zorgen maakt over wat er zal gebeuren als je vertrekt…. Je kunt bang zijn voor wat je mishandelende partner zal doen, waar u naartoe gaat, of hoe u zichzelf of uw kinderen zult onderhouden. Maar laat de angst voor het onbekende je niet in een gevaarlijke, ongezonde situatie houden.

Tekenen dat je misbruiker niet verandert:

 • Hij minimaliseert het misbruik of ontkent hoe ernstig het werkelijk was.
 • Hij blijft anderen de schuld geven voor zijn gedrag.
 • Hij beweert dat jij degene bent die misbruik maakt.
 • Hij zet je onder druk om naar de begeleiding van een koppel te gaan.
 • Hij vertelt je dat je hem nog een kans schuldig bent.
 • Je moet hem aansporen om in behandeling te blijven.
 • Hij zegt dat hij niet kan veranderen, tenzij je bij hem blijft en hem steunt.
 • Hij probeert sympathie te krijgen van u, uw kinderen of uw familie en vrienden.
 • Hij verwacht iets van u in ruil voor hulp.
 • Hij zet u onder druk om beslissingen te nemen over de relatie.

Veiligheidsplanning voor misbruikte vrouwen

Of je nu wel of niet klaar bent om je misbruiker te verlaten, er zijn stappen die je kunt zetten om jezelf te beschermen. Deze veiligheidstips kunnen het verschil maken tussen ernstig gewond of gedood worden en ontsnappen met je leven.

Ken de aanwijzingen van je mishandelaar. Blijf alert voor tekenen en aanwijzingen dat je mishandelaar van streek raakt en kan exploderen in woede of geweld. Bedenk verschillende geloofwaardige redenen die je kunt gebruiken om het huis te verlaten (zowel overdag als ’s nachts) als je problemen voelt bij het brouwen.

Identificeer veilige gebieden van het huis. Weet waar u naartoe moet als uw mishandelaar aanvalt of een ruzie begint. Vermijd kleine, besloten ruimtes zonder uitgangen (zoals kasten of badkamers) of kamers met wapens (zoals de keuken). Ga, indien mogelijk, naar een kamer met een telefoon en een buitendeur of -raam.

Bedenk een codewoord. Stel een woord, zin of signaal vast dat je kunt gebruiken om je kinderen, vrienden, buren of collega’s te laten weten dat je in gevaar bent en dat ze de politie moeten bellen.

Bescherming van je privacy

Misbruikers houden vaak toezicht op de activiteiten van hun partner, waaronder hun telefoon, computer en internetgebruik. U kunt bang zijn om te vertrekken of om hulp te vragen uit angst dat uw partner vergeldingsmaatregelen zal nemen als hij erachter komt. Er zijn echter voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om veilig te blijven en te voorkomen dat uw misbruiker ontdekt wat u van plan bent. Bij het zoeken naar hulp bij huiselijk geweld en misbruik is het belangrijk om je sporen uit te wissen, vooral als je de huistelefoon, een smartphone of een computer gebruikt.

Bel vanaf de telefoon van een vriend of buurman als u hulp zoekt bij huiselijk geweld, of gebruik een openbare telefooncel. Het is meestal gratis om de hulpdiensten te bellen vanaf de meeste openbare telefoons, dus weet of er in geval van nood een telefoon in uw buurt is.

Controleer de instellingen van uw smartphone. Er zijn smartphone-apps die uw misbruiker kan gebruiken om uw gesprekken af te luisteren, uw sms’jes te lezen, uw internetgebruik te monitoren of uw locatie te volgen. Overweeg om de app uit te schakelen wanneer deze niet in gebruik is of achter te laten wanneer u uw misbruiker vlucht.

Koop een tweede mobiele telefoon. Om uw communicatie en bewegingen privé te houden, kunt u overwegen een prepaid mobiele telefoon of een andere smartphone aan te schaffen die uw misbruiker niet kent. Sommige opvangcentra voor huiselijk geweld bieden gratis mobiele telefoons aan voor mishandelde vrouwen. Bel uw lokale hotline voor meer informatie.

Gebruik een prepaid telefoonkaart. Vergeet niet dat als u uw eigen huistelefoon gebruikt, de telefoonnummers die u belt zullen worden vermeld op de maandelijkse rekening die naar uw huis wordt verzonden. Zelfs als u al vertrokken tegen de tijd dat de rekening komt, kan uw misbruiker in staat zijn om u op te sporen door de telefoonnummers die u hebt opgeroepen voor hulp.

Gebruik een veilige computer. Als u online hulp zoekt, bent u het veiligst als u een computer buitenshuis gebruikt. Hoewel er manieren zijn om uw internetgeschiedenis te verwijderen op een computer, tablet of smartphone waartoe uw misbruiker toegang heeft, kan dit een rode vlag zijn waar u iets probeert te verbergen. Bovendien kan het, tenzij u zeer technisch bent, bijna onmogelijk zijn om al het bewijs te wissen van de websites die u hebt bezocht. Gebruik een computer op het werk, de bibliotheek, uw plaatselijke buurthuis, een huiselijk geweldsopvangcentrum of -bureau, of leen een smartphone van een vriend.

Wijzig je gebruikersnamen en wachtwoorden. In het geval dat je misbruiker weet hoe hij toegang kan krijgen tot uw accounts, maak dan nieuwe gebruikersnamen en wachtwoorden aan voor uw e-mail, IM, internetbankieren en andere gevoelige accounts. Zelfs als u denkt dat uw misbruiker niet over uw wachtwoorden beschikt, kan het zijn dat hij een spyware of keylogging programma heeft geraden of gebruikt om deze te verkrijgen. Kies wachtwoorden die uw misbruiker niet kan raden (vermijd verjaardagen, bijnamen en andere persoonlijke informatie).

Schuilplaatsen voor huiselijk geweld

Een tehuis voor huiselijk geweld of een opvanghuis voor vrouwen is een gebouw of een geheel van appartementen waar mishandelde en mishandelde vrouwen hun toevlucht kunnen zoeken voor hun mishandelaars. De locatie van het opvanghuis wordt vertrouwelijk gehouden om te voorkomen dat de mishandelaar je vindt.

De opvangcentra voor huiselijk geweld bieden over het algemeen plaats aan zowel moeders als hun kinderen. Het opvangcentrum voorziet in al uw basisbehoeften, inclusief voedsel en kinderopvang. De duur van uw verblijf in het opvangcentrum is beperkt, maar de meeste opvangcentra zullen u ook helpen om een vast thuis, een baan en andere zaken te vinden die u nodig heeft om een nieuw leven te beginnen. De opvang moet ook in staat zijn om u door te verwijzen naar andere diensten voor mishandelde en mishandelde vrouwen in uw gemeenschap.

Jezelf beschermen nadat je bent vertrokken

Het is net zo belangrijk om jezelf veilig te houden voor je mishandelaar nadat je bent vertrokken als voorheen. Om jezelf te beschermen, moet je misschien verhuizen zodat je voormalige partner je niet kan vinden. Als je kinderen hebt, moeten ze misschien van school veranderen.

Hoe je uit een relatie komt waarbinnen je misbruikt wordt
Schuiven naar boven