Het grootste financiële risico voor vrouwen vandaag de dag? Het aangaan van een relatie

Grootste risico relatie

Het was vijf jaar geleden dat Emma Hoogman en haar man uit elkaar gingen. Sindsdien heeft haar scheiding haar leven gedomineerd. De 47-jarige heeft veel tijd en energie gestoken in de strijd tegen haar ex voor de rechtbank – over de voogdij over hun drie kinderen en financiële steun – met juridische kosten van meer dan 85.000 euro.

Haar voormalige partner, een bankier, liet zijn onderhoudsbetalingen tot een absoluut minimum zakken nadat hij ontslagen was, ondanks het feit dat hij een uitbetaling van zes cijfers had ontvangen en de grote kans op een nieuwe baan in de pijplijn. Hoogman hoopt nu dat haar zaak een wetswijziging zal ondergaan, waarbij ontslagvergoedingen in aanmerking kunnen worden genomen als inkomen in gevallen van kinderbijslag.

“Toen hij vertrok, was zijn houding ‘en ik neem mijn geld mee’. Hij gebruikt geld om mij te straffen. Hij betaalt laat, hij betaalt niet of niet het juiste bedrag of betaalt helemaal niet. Hij blijft de controle houden, en in mijn leven, in een voortzetting van een zeer giftige relatie”.

Hoogman heeft meer geluk dan veel vrouwen in dezelfde positie, maar heeft een huis voor zichzelf en haar kinderen. “Niet dat het een goed is dat ik kan verkopen, want we moeten er in leven,” zei ze. “Mijn pensioen is 18.000 euro waard, dat van hem is 228.000 euro.

“Ik weet dat ik meer geluk heb dan de meeste andere vrouwen – de meeste vrouwen die ik ken hebben niets, en moesten ermee aan de slag. Iedereen die een partner had die zelfstandig ondernemer is, is volledig de pineut. Vrouwen die hun werk of financiële onafhankelijkheid hebben opgegeven om kinderen op te voeden, worden gewoon volgestopt door een scheiding”.

Haar mening wordt misschien vertekend door haar ervaring, maar het heeft de zwaargewicht steun van een nieuw rapport. Het onderzoek benadrukt dat echtscheiding en scheiding een belangrijk financieel risico vormen voor vrouwen die “kwetsbaar” worden achtergelaten door gezamenlijke beslissingen, terwijl ze zich in een lange termijnrelatie bevonden. De gemiddelde gescheiden vrouw heeft minder dan een derde van het pensioenvermogen van de gemiddelde gescheiden man, terwijl 10% meer gescheiden vrouwen verwachten op het staatspensioen te kunnen rekenen dan mannen, van wie 41% een bedrijfspensioen heeft. Om dit probleem nog te verergeren, hebben vrouwen meer kans om meer zorgtaken te hebben en psychische problemen te krijgen.

Barbara de Groot, heeft tientallen jaren ervaring in het familierecht. Zij zegt dat risico’s onvermijdelijk zijn bij een scheiding – en dat het beheer ervan cruciaal is. “Er is een perceptie dat vrouwen in Engeland het goed doen na een scheiding – waarbij Londen wordt beschreven als ’s werelds scheidingshoofdstad,’ zei ze. “Maar het is belangrijk om te onthouden dat als dit het geval is, dit alleen geldt voor de vrouwen van de superrijken. De realiteit voor de meeste vrouwen is dat ze vaak huizen hebben gecreëerd, kinderen hebben opgevoed en hun partners hebben ondersteund terwijl hun eigen carrière stil heeft gestaan, of in een aanzienlijk trager tempo is gevorderd.

“Het geld dat deze vrouwen hadden kunnen verdienen – en dus hun potentieel om te sparen voor hun eigen toekomstige lange termijnbehoeften, waaronder hun pensioen – is aanzienlijk aangetast.

Het grootste financiële risico voor vrouwen vandaag de dag? Het aangaan van een relatie
Schuiven naar boven